onsdag 5. august 2015

Blod, svette og kollektivtransport

Jeg er en kollektiver De første årene jeg jobbet så kjørte jeg bil. Jeg sverget at jeg ALDRI skulle slutte å kjøre bil, jeg elsket det jo. Ting ville det derimot litt annerledes så nå benytter jeg alle kollektivtilbudene Bergen kan by på. Buss, tog og bybane. Hver eneste dag. Dette fungerer faktisk supert. I alle fall om det ikke er sommerruter eller du får akutt syke barn som må hentes midt på dagen. Skrekk og gru om disse to tilfellene inntreffer samtidig! Som det gjorde for meg på mandag.

Første dagen på SFO etter ferien så ringer de meg 1230. Snipp hadde slått seg, blødde fra hodet og de måtte nok sy. Om jeg kunne møte dem på legekontoret? Jeg hadde knapt lagt på før jeg røsket ut pcen og løp avgårde. Det var uaktuelt å ringe far selv om han kanskje var nærmere. Vi har en avtale om at jeg tar blod og han tar spy. Jeg ante ikke når det gikk tog eller bybane. og i hele skoleferien går bybanen bare hvert 10. minutt. Skulle nesten tro det bare var studenter og skoleelever som benyttet denne? Jeg tastet febrilsk på NSB appen og oppdaget at det gikk et tog 1256. Neste gikk 1358! What? En time mellom avgangene midt på dagen ut fra Norges nest største by?? Rett nok holder de på å lage dobbeltspor, men det var nesten litt uvirkelig. Videre sjekket jeg skyss appen. Kunne jeg rekke det eller måtte jeg reise motsatt vei? Det ble i så fall en reise som ville ta 30 minutter mer! Da rakk jeg i alle fall ikke frem til legekontoret. I følge Skyss skulle bybanen gå 1240. Jeg ville da ha 6 minutter på meg til toget. Det skulle holde i massevis siden bybanen stopper på togstasjonen.Det jeg hadde glemt mens jeg var på ferie av at i skoleferien går bare halvparten av avgangene. Det vil si at den bare går hvert 10. minutt istedenfor hver 5. Dette fører ofte til forsinkelse for det er faktisk ikke bare skoleelever og studenter som tar bybanen så det blir trangt ombord og dermed bruker av- og påstigning lenger tid. Så minuttene tikket. Klokken ble 1240, så 1241 og videre 1242. Bybanen andre veien kom, men jeg tok sjansen på at jeg skulle nå det toget. 1243 kom den.

Nå hadde jeg dårlig tid. De som kjenner til bybanen vet at det er en langsom trikk. Selv om den var forsinket i ruten så hadde den ingen intensjoner om å ta igjen det tapte.  Jeg var kald i magen, svetten piplet på ryggen og stressnivået nådde nye høyder. Jeg kunne jo ikke vente en hel time på neste tog! Stakkars ungen min som blødde, hadde det vondt og kanskje måtte sy. Jeg tok meg selv i ha lyst til å lene meg fremover for å se om det kunne hjelpe på farten. Febrilsk sjekket jeg klokken på mobilen. Minuttene tikket adskillig raskere enn det bybanen beveget seg fremover. Stoppet før mitt er et stort stopp. Det var et renn av mennesker som skulle ut og inn. Jeg hadde 3 minutter igjen og folk hadde det ikke travelt. Neida, de listet seg på og av i håp om at ingen så dem og jeg hadde mest lyst til å skrike: "Se til å få ræva i gir!" Isteden løp jeg frem til dørene med det samme bybanen kom i gang igjen. Med fingeren på "åpne" knappen gjorde jeg meg klar til spurt. Typisk nok hadde jeg også gått inn i feil vogn slik at jeg hadde ekstra langt å løpe. Dørene fikk knapt åpnet seg før jeg la på sprang. Konduktøren stod klar med fløyten i munnen og jeg hentet frem adrenalinkreftene mine. Jeg skulle nå det toget! Og det gjorde jeg. Rett før dørene lukket seg stupte jeg inn. Enormt lykkelig og fornøyd meg egen innsats kunne jeg puste lettet ut og delvis hente tilbake hvilepulsen.

Jeg rakk akkurat inn på legekontoret til de var ferdig. Snapp hadde fått to sting, men var ellers ved godt mot :) Heldigvis hadde han fått følge av favoritten sin ned på legekontoret. Hun spanderte is på han etterpå siden han hadde vært så flink. Så ting ordnet seg greit, men mor vurderer om hun kanskje må avslutte sin karrière som kollektiver. I alle fall i sommerferien og mens det bygges dobbeltspor...

4 kommentarer:

 1. kollektivt funker når resten av livet funker. Det er når det krøller seg til, som du forteller, at jeg kysser panseret på Mister Grey!

  Godt det endte godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant :) Da er du i alle fall heldig som har en Mister Grey i nærheten! De pleier å ordne det mest har jeg lest.. ;)

   Slett
 2. Er så glad jeg bor på landet sier jeg bare :) Godt du rakk det og genial avtale med mannen, jeg tar heller MYE blod før spy altså..

  SvarSlett
  Svar
  1. Akkurat i disse innskrenkningtider så føles det nesten som å bo på landet her også :) Blir heldigvis bedre fra i dag av siden skoleferien er ferdig. Endelig! Blod før spy er genialt, du bør sikre deg en slik avtale så fort som mulig...

   Slett