onsdag 25. september 2013

Time to read- part 1

"De kan jo ikke stå rett foran døren, må De vel skjønne."

I følge en status på facebook var det internasjonal bok uke forrige uke. I statusen skulle man finne nærmeste bok, bla til side 52 og skrive setning nummer fem som status. Siden jeg som vanlig ligger kraftig på etterskudd tenkte jeg å dra det litt lenger. Jeg er jo en lesehest og leser en hel del. Høsten er jo perfekt til lesing. Noen lurer på hvordan jeg har tid til slikt og det kan forklares sånn:
1. Jeg leser raskt.
2. Jeg leser e-bøker på mobilen og da kan jeg leser hvor som helst uten å tenke på at jeg må dra med noe ekstra. Engelske bøker leser jeg på kindle og norske bøker leser jeg via Aldiko. Spesielt serier er greit å lese som e-bok. De tar mindre plass i e-bokhyllen min rett og slett. Så nå vil jeg dele mine boktips med dere:

Camilla Läckberg: Jeg elsker krim og denne damen skriver fantastisk. Hun skriver om krimforfatteren Erica som etter hvert gifter seg med en politimann. De bor i idylliske Fjällbacka, men her skjer det urovekkende mange mord gjennom bøkene hennes. Hun lar deg nøste og fundere gjennom historiene og tar deg gjerne med på en reise i tid for de involverte. Balansen mellom fortid og nåtid klarer hun helt fint. Jeg liker alle bøkene like godt og dersom man liker krim er disse virkelig å anbefale. Siden mye skjer mellom hovedpersonene i bøkene og det i tillegg flettes inn tidligere hendelser oppfordrer jeg til å lese bøkene i riktig rekkefølge. Isprinsessen er nummer 1 og Englemakersken er den siste.

Vinterhjerte av Siri M. Kvamme: Denne boken leste jeg mest fordi forfatteren er en kollega av meg, men jammen ble jeg overrasket. Historien handler om å miste et barn. Jeg gråt meg gjennom de første sidene for smerten, sorgen og savnet var så ekte. Historien rev meg nærmest i fillebiter og jeg fikk virkelig kjenne på hvordan det ville være og miste et barn. Historien er oppdiktet og det gjør det jo bare mer beundringsverdig at hun har klart å fange denne sorgen på papiret. Boken handler også om kjærlighet og håp. En helt fantastisk bok og jeg gleder meg til å lese den andre boken hennes!
Noen ganger så faller man pladask for en bok. Følelsen etter at man har lest boken henger igjen i en lenge etter at boken er utlest og man leser gjerne boken om igjen flere ganger. Det er svært sjelden jeg leser bøker mer enn en gang. Been there, done that. Da er det så ufattelig deilig når man virkelig snubler over en sånn bok. Nå har dere sikkert et håp om at dette skal være en klassiker av en kjent forfatter, men neida.. Det er Fifty shades of Grey! Denne triologien var min intreden i e- bok verden. Etter å ha lest første boken på norsk MÅTTE jeg lese de andre, men de var ikke utgitt på norsk så da ble det engelsk. I ettertid har jeg lest den FIRE ganger. Jeg kommer forøvrig aldri til å lese den norske boken om igjen for den er fryktelig dårlig oversatt. Jeg foretrekker også å lese engelske bøker på nettopp engelsk. Det er ikke erotikken som er så bra i boken. Det er selve kjærlighetshistorien. For hvem har vel ikke som ungjente drømt om ridderen eller prinsen? Christian Grey er for meg en moderne versjon av både ridderen og prinsen. Jeg er også fascinert av måten hun klarer å snu historien fra at det er Christian som er den sterke i begynnelsen, men etter hvert viser det seg at det egentlig er han som er den svake med et utall skjelett og mareritt i skapet. Ja, jeg syns rett og slett det er en veldig god bok som dere sikkert skjønner. I ettertid har jeg da jaktet på tilsvarende bøker og har lest min andel av dem, til nå har de ikke fenget på langt nær samme måte som FSOG ( som vi fans kaller den...). Jeg skal likevel nevne noen av dem her:

Bilde fra bokkilden
Crossfire- serien av Sylvia Day: Denne ble sagt at skulle være MYE bedre skrevet enn FSOG, men der er jeg ikke helt enig. Den er absolutt god ( jeg har da lest alle tre bøkene og gleder meg til nummer fire...), men noen ganger blir jeg litt irritert på disse hovedpersonene. Det er så mye fram og tilbake og jeg tenker litt sånn: Ah, get over it! Han lager mye drama og hun lager mye drama. Begge er sterke personligheter og man kan noen ganger lure på om de er mer ødeleggende for hverandre enn gode for hverandre. Det er nok også mye av målet med boken. Det skal ikke være en kopi av FSOG, men samtidig så føles mye veldig likt bortsett fra at hovedpersonene er totalt forskjellig. Historien er også mye lik, han er en rik suksessfull forretningsmann som eier sånn ca hele verden. Hun har penger, men nekter å bruke dem med tanke på måten hun fikk dem på. Det er nok mer action i denne boken enn i FSOG, men jeg savner litt den lune og varme kjærligheten. Det føles som om det blir tatt mer enn det gis. Jeg liker dog veldig godt den kvinnelige hovedpersonen her. Hun har beina i nesen og vet hva hun vil. Jeg har ikke lest de norske utgavene, kun de engelske. Likte du fifty shades så liker du nok helt sikkert denne også. Jeg har lest litt av denne forfatteren før og da skrev hun en serie om engler og varmpyrer så jeg tror kanskje det er derfor jeg har litt problemer med å plassere henne i denne "normale" sjangeren. Det er hittil kommet tre bøker, jeg tror alle er på norsk, og det kommer som sagt en fjerde etter hvert.

Bilde fra Amazon/ Kindle
Stark- triologien av J. Kenner: Denne har jeg hittil bare lest en bok av, men jeg kan love at det slett ikke er lenge til jeg leser bok nummer to ( eller tre!). Jeg var litt skeptisk og leste en del omtaler før jeg gikk i gang. Mange likte den, men mange mente også at det var en kopi av FSOG og Crossfire. Man hadde ikke funnet opp kruttet på nytt liksom. Jeg valgte likevel å gi den en sjanse. Flere hevdet at navnet Anastasia Steel minnet om en pornonavn ( skjønt.. en i bransjen gikk ut og hevdet at ikke en gang de ville valgt et så tåpelig navn!) så da flirte jeg litt da jeg leste at hovedpersonen her het Nikki Fairchild som jeg syns virkelig minner om et slikt navn. At dette er en krysning mellom FSOG og Crossfire- helt klart! Men denne ligger nærmer hjertet mitt enn Crossfire gjorde. Jeg får riktig nok ikke sommerfugler i magen eller lever meg inn i historien på samme måte som FSOG, men det er ikke langt i fra. Skjelett i skapene finnes her også. Både hos han og henne. Det er også et viktig tema som tas opp i boken. Selvskading. Det har selvfølgelig ikke hovedlinjen, men siden jeg personlig kjenner til det syntes jeg det var interessant at det var tatt opp i en sånn type bok. Igjen er det en ung, rik, suksessfull mann med verden foran sine føtter som fanger prinsessen. Etter hvert får vi lære at det faktisk ikke er tilfeldig at det er hun som er den utkårede. Damian Stark blir i utgangspunktet beskrevet som en mann som ikke dater, litt på samme måte som Christian Grey, men vi får se en litt annen side av ham sammen med Nikki. Han er vant til å få det som han vil, men hun er ikke villig til  å gi det sånn helt uten videre. I motsetning til både FSOG og Crossfire er Nikki en kvinne som mer enn godt nok klarer å stå på egne ben. Fersk utdannet, ja, men allerede flere vellykkede prosjekt innen sin bransje i bagasjen. Han trenger henne og hun trenger en startkapital. Det MÅ jo bare bli en god historie av sånt! På norsk heter boken " Sett meg fri" og du finner den blant annet hos Bokkilden. Jeg likte best bildet på den engelske utgaven så valgte det her.

Det var litt av mine tips i denne omgang. Om du velger å lese noen av disse, eller har lest dem, vil jeg gjerne høre hva du mener. Vet du om en knallbra bok så jeg er alltid på jakt etter slike. Jeg er ikke sjangertilknyttet og leser det meste, men velger nok bort de aller tyngste litterære verk nå om dagen. I morgen kommer jeg med tips om serieromaner på norsk.

2 kommentarer:

 1. Å hellandussen Drømmelykke.. jeg tror jeg nevnte (for hvertfall et halvt år siden..) at jeg hadde Fifty shades liggendes på nattbordet. Det har jeg fremdeles....... men med et eseløre!!! (kremt.. på side.. førtietellerannet)
  Hadde jeg lest så fort som deg, så hadde det kanskje ikke vært så tiltak... Nei det er vel helst det at det er nedprioritert. Desverre:( For jeg elsker å lese!!
  Får ta en runde med Mr. Grey på sengekanten i quell når jeg tenker meg om! ;)))

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leser til og fra jobb så der har jeg 45-60 min ledig. Ellers leser jeg når mannen ser fotball. Nå er jo sesongen begynt så det vil si sånn ca hver dag! *sukk* Lesing er en del av så jeg er veldig glad jeg har funnet tid til det igjen! Lykke til med Christian da ;)

   Slett